dissabte, 9 d’abril del 2016

- Exposició “ Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938, Benassal, Ares, Vilar de Canes i Albocàsser

Museu de la Rajoleria de Paiporta
C/ Enric Reig, 3
Del 15 al 20 d'abril de 2016


Exposició “ Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938, Benassal, Ares, Vilar de Canes i Albocàsser"
Inauguració de l'exposició, divendres 15 d'abril a les 19:30 hores
Parlaran:

Oscar Vives Garcia,

Comissari de l’exposició “Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938: Benassal, Ares, Vilar de Canes i Albocàsser
President del GRMH de Benassal
Professor titular de Física de la Universitat de València.

Pilar Vidal Monferrer
Secretaria del GRMH de Benassal.
Professora de Geografia i Història de l’IES Cabanes

 


El poble de Benassal, com també Ares del Maestrat, Vilar de Canes i Albocàsser, va ser bombardejat al maig de 1938. El bombardeig va destruir completament el centre del poble amb nombroses víctimes. Tot i així, els motius del bombardeig van estar sempre un misteri: el poble es trobava a uns 30 km del front més proper, no hi havia cap possible objectiu militar ni tropes republicanes presents i sols una volta passats cinc dies del bombardeig va arribar al poble l'exèrcit rebel. Ara fa un any, els membres del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del S XX de Benassal van trobar el fil que ha portat a la solució d'aquest enigma al llibre “La Guerra Civil Española” d’Antony Beevor. En aquest llibre vam trobar una referència al bombardeig en un document alemany: “Bundesarchiv-Militärarchiv, Freiburg im Breisgau, RL35/34”. Aquest document era un informe de 50 pàgines amb 65 fotografies dels bombardejos als quatre pobles. Aquesta exposició és el resultat de la investigació posterior.

El Grup de Recuperació de la Memòria històrica de Benassal ( GRMH) va nàixer l’any 2003 a partir del projecte d’ investigar el segle XX a nivell local a partir de la metodologia de les fonts orals. Son una quinzena de persones les que conformen el GRMH de Benassal.
 Com a trets peculiars destaca el treball col·lectiu de les publicacions, el lloc destacat que ocupen les fonts orals com a metodologia d’investigació i l’àmbit de treball principalment és el local.

En la seua trajectòria destaquen tres grans projectes:

-          Benassal segle XX. Estudi d’un poble rural realitzat amb fonts orals”
( 5 volums i un DVD), obra col·lectiva publicada al 2007.

-          Els masos de Benassal” dedicat als 137 masos del terme i a donar valor a la vida masovera,  obra col·lectiva publicada al 2011

-          Exposició “ Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938, Benassal, Ares, Vilar de Canes i Albocàsser”.,  que des de el 2012 ha estat exposada per diversos llocs a banda dels 4 pobles afectats: Vinaros, Benicarlo, Castelló, Xert, Atzeneta,  Vistabella, Algemesí, València, Barcelona, La Senia, Ontenyent.


Cal dir que el GRMH de Benassal des de la seua creació promou jornades sobre la memòria històrica, xerrades, presentacions de llibres, projeccions i rutes temàtiques, ja que considera que la difusió és una altre aspecte important a treballar.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigau correctes i respectuosos, els comentaris estan oberts a tot el món.