dilluns, 10 d’octubre del 2011

Excursió a Chelva 22 d'octubre 2011

ROMANS, ÀRABS, CRISTIANS, MORISCOS, JUEUS
CHELVA, UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA
Dissabte 22 d’octubre
En plena tardor ens proposem dos passeigs amables en un dia, que ens obriran el cervell a les civilitzacions i pobles del passat valencià. Un és l’encontre amb l’aqüeducte romà de Chelva; l’altre, la ruta de l’aigua i un recorregut pels barris de Chelva.




L’aqüeducte de Chelva és una obra d’enginyeria romana del segle I dc, la qual es pot rastrejar durant trenta quilòmetres pels termes serrans de Tuéjar, Chelva, Calles i Domeño.
La part més impressionant conservada la visitarem l’associació El Barranc: es troba al terme de Calles, en plena muntanya, i s’enlaira sobre l’anomenada rambla d’Alcotas. Abans d’arribar a la petita explanada on ens deixarà l’autobús ja veurem a la dreta, per a obrir gana, dos arcs abandonats al costat de la rambla. Però amb el plat fort ens quedarem bocabadats. Pujarem per una senda. Aquesta es converteix quasi per art de màgia en una séquia excavada en la roca: que no és altra cosa que l’aqüeducte. Després d’un revolt, sense a penes poder imaginar-ho, la séquieta aquella esdevé un magnífic pont arquejat de roca roja. Podrem xafar-lo sense problemes, de manera que el creuarem amb precaució i superant vertígens. A l’altra banda, la sorpresa continua perquè la tossuderia romana per conduir l’aigua (no se sap avui dia on) transforma aquell canalet i aquell noble pont arquejat en un pas estret tallat a bisturí a través d’una penya altíssima (d’ací li ve el nom: la “Peña Cortada”). Si no està inundat per les pluges a partir d’aquest punt, encara podrem seguir l’aqüeducte uns centenars de metres al llarg de galeries i balcons sobre la rambla d’Alcotas. ¿Algú pot imaginar més meravella?




L’altre passeig és un recorregut pels barris històrics, i per part del riu que té als peus. Chelva és una vila petita, però de traçat gens uniforme. I això no es deu a una mala planificació, sinó al fet que ha conservat el traçat urbà de tots els pobles que l’han habitada. S’ha d’estar alerta, perquè girant un cap de carrer i sense avisar passem de trama urbana i de barri: el del domini dels àrabs, el dels moriscos subjugats; el dels jueus esquius; el dels cristians del barroc ençà.... Compte! perquè Chelva és ben xicotet i si no obrim tots els sentits a cada cantó de carreró se’ns poden passar per alt petites joies.

Dades tècniques:

Autobús: 9h. a l’Auditori de Paiporta
Matí: recorregut per l’aqüeducte a la Peña Cortada (40 m. per una senda estreta.)
Vesprada: recorregut per la ruta de l’aigua i els barris històrics de Chelva. (1h. i mitja)
Dinar : BAR RESTAURANTE NEUTRAL c/ Maria Antonia Clavel, 24. amb entremesos de pernil i formatge, ajo arriero, olleta serrana, beguda i postres.

Preu socis:25 euros
Preu simpatitzant:32 euros

Per a participar cal fer l’ingrés al compte de l'associació
3118 0010 27 2216686325 i enviar un correu a elbarranc@elbarranc.net abans del dimecres 19 d’octubre

1 comentari:

  1. És una excursió molt bonica i l'aqüeducte s'ha de recórrer per a gaudir de l'obra i del paisatge. Si voleu continuar amb el món romà, vos recomane una visita a Gea de Albarracín i el seu aqüeducte.
    D.

    ResponElimina

Sigau correctes i respectuosos, els comentaris estan oberts a tot el món.